İçinde biriktirdiği basınçlı havayı motoru yardımıyla dışarı yüksek basınçta çıkartan makina’ya kompresör denir. Kısacası dışarıdan aldığı havayı tekrar dışarı doğru basınçlı bir şekilde çıkartır.
Kompresörler arızalandıklarında çalışamazlar. Kompresörün stabil bir şekilde çalışması önemlidir en ufak arıza olmamalıdır. Arızanın hemen giderilmesi gerekir. Bu arızalar olmadan önce periyodik kontrolünün yapılması gerekir. Pistonlu, vidalı, merkezkaç, eksenel, jet, hidrolik, gaz, buhar ve dönel pozitif yer değiştirmeli kompresörler olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Yönetmelik
Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Bu Yönetmelik; maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanları kapsar.
Kompresör Periyodik Kontrol Standartları
TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
Periyodik Kontrol Süresi
Kompresörlerin periyodik kontrolü standartlarda belirtilmemişse kontrol süresi 1 yıldır. Kademeli sıkıştırma yapan kompresörlerin her kademesinde hidrostatik basınç deneyi, basınçlı hava tankları ile bunların sabit donanımlarının, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılır.
Kompresör Periyodik Kontrol
Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip makine mühendisleri tarafından yapılan basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri, bu cihazların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.