Kompresör hava ve diğer aklınıza gelebilecek tüm gazları içinde yüksek basınçlarda sıkıştırarak daha sonra dışarı yüksek basınçlarla vererek çalışan motorlu makinelere hava kompresörü denir. Kompresör pnömatik çalışma sistemiyle ve basınçlı havanın gerekli olduğu ortamlarda hava desteği sağlamak amacı ile çalışan motorlu makinelerdir.
Kompresör mobilya sektöründe çivi v.b şeyleri tahtaya atma, püskürtme kalıbında, dokuma tezgahlarında, karıştırma, tüp sanayinde olmak üzere çoğu iş alanlarında kompresör sıkça kullanılmaktadır. Kompresör gibi basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri yaptırılmalıdır. Yüksek basınçlarda ki olası patlamalar insan sağlığı kaybına neden olabilir. Sizde kompresörlerinizin kontrollerini akredite olmuş kuruluşlara yaptırınız.
İşletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden, basınçlı ekipmanların emniyet ekipmanları ile beraber güvenli bir biçimde kullanılması için, bu basınçlı ekipmanların periyodik olarak korozyon, sızdırmazlık, aşınma, çatlak, deformasyon, bağlantı kontrolü, sıcaklık, basınç, temizlik, fonksiyon gibi kriterlerin test ve kontrol edilmesi gerekmektedir.
Yönetmelik
6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan kompresörler ve tüm basınçlı ekipmanların yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Bu Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Yönetmelik; maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanları kapsar.