Tavan vinç çelik konstrüksiyonlar üzerine yerleştirilmiş ve bunlar üzerinde ileri-geri hareket ederek yükleri kaldırıp indirebilen vince denir. Farklı motor ve hız seçenekleri ile endüstride sıkça kullanılan tavan vinçlerin bakımı da oldukça kolay ve basittir.
Vinçler yapılışlarına bağlı olarak elektrik enerjisini potansiyel enerjiye veya kimyasal enerjiyi önce elektrik enerjisine sonra potansiyel enerjiye dönüştürürler. Vinçler bir yükü yukarı kaldırırlarken iş yaparlar. Fabrikalarda, silolarda, askeri diğer tershanelerde, tamirhanelerde ve maden ocakları gibi ağır yükleri kaldırabilen yerlerde kullanılmaktadırlar. Bu tip iş yerlerinde de iş sağlığı ve güvenliği de çok önemlidir.
Tavan vinç çeşitleri
Vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az 1,25 katı, dinamik deneyde ise en az 1,1 katı olması gerekir.
Vinçlerin periyodik kontrolünde uygulanan yük testlerinin “ASME B30.17” standardına uygun olarak nominal yükte yapılması durumunda; gerçekleştirilen periyodik kontrole ek olarak vinçler, yılda en az bir kez uygun tahribatsız muayene yöntemleri ile kontrol edilir ve nominal yüke maruz bırakarak vinçlerin taşıyıcı kirişlerinde sehim kontrolü yapılır.
Femko Uluslararası Teknik Kontrol Eğitim Belgelendirme Ltd. Şti. faaliyetlerine 2014 yılında kuruluşu ile başlamıştır. Femko muayene, gözetim, test ve belgelendirme alanında profesyonel ve yenilikçi hizmetler sunmayı hedefleyerek bu yola çıkmıştır. Alanında tecrübeli mühendis ve personel kadrosuyla sürekli büyümeye ve gelişmeye açık bir kuruluştur.. devamı