İnşaat vinçleri şantiye alanlarında kaldırılamayacak ve taşınamayacak ağır yükleri hareket ettiren vinçlere inşaat vinçleri denir.
İnşaat vinci denince de akla gelen en çok kullanılan ve en önemli vinç kule vinçtir. Şantiye alanında en çok ve en büyük işi yapan vinçtir. Kule vinç haricinde gırgır vinç, köprülü vinç, paletli vinç, sabit ve halatlı vinçler de inşaat vinci olarak kullanılmaktadır. Amacına göre farklı alanlarda kullanılan bu vinçlerin kontrolleri yapılması gerekmektedir.
Vinç kontrolü yapılan inşaat vinçleri hem iş sağlığını ve güvenliğini almış olur hemde uzun yıllar kullanılabilir. İnşaat vinçleri ilgili yönetmelik olan İş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğine tabiidir. Bu yönetmelikte belirtilen ilgili maddelere göre kontroller yapılmalıdır.
Vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az 1,25 katı, dinamik deneyde ise en az 1,1 katı olması gerekir.
Vinçlerin periyodik kontrolünde uygulanan yük testlerinin “ASME B30.17” standardına uygun olarak nominal yükte yapılması durumunda; gerçekleştirilen periyodik kontrole ek olarak vinçler, yılda en az bir kez uygun tahribatsız muayene yöntemleri ile kontrol edilir ve nominal yüke maruz bırakarak vinçlerin taşıyıcı kirişlerinde sehim kontrolü yapılır.
Femko Uluslararası Teknik Kontrol Eğitim Belgelendirme Ltd. Şti. faaliyetlerine 2014 yılında kuruluşu ile başlamıştır. Femko muayene, gözetim, test ve belgelendirme alanında profesyonel ve yenilikçi hizmetler sunmayı hedefleyerek bu yola çıkmıştır. Alanında tecrübeli mühendis ve personel kadrosuyla sürekli büyümeye ve gelişmeye açık bir kuruluştur.. devamı