Paratoner nedir diye kısaca söylemek gerekirse yıldırımdan korunma sistemidir. Kötü hava koşullarında ortaya çıkan yıldırımlar gökyüzünden yer yüzüne düşmektedir. Yer yüzüne düşen bu yıldırımların yangınlar ve kazalara neden olmaması için Paratoner sistemi kullanılır. Paratoner düşen yıldırımı otomatik olarak toprağa aktarır.

Paratoner sistemde yıldırım toprağa bağlı demir çubuklar sayesinde yıldırımı etkisiz hale getirerek toprağa boşalmasını sağlar. Bir nevi fazla elektriği toprağa aktaran sistemdir. Bu arada şunu da söyleyelim Paratoneri Benjamin franklin bulmuştur.

Paratoner sisteminin sağlıklı çalışması için yılda en az 1 defa akredite olmuş kuruluşlar tarafından kontrolleri yapılmalıdır. Periyodik kontrollerin yapılması Paratoner sistemin sağlıklı çalışmasını sağlamak için yapılır. Bu kontroller sonucunda bir rapor hazırlanır ve iş yerinde muhafaza edilmelidir.

Yönetmelik

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nde bulunan hükümler saklı kalmak koşuluyla kontroller sırasında şu temel standartlar esas alınmaktadır;

  • TS EN 62305-1 Yıldırımdan korunma – Bölüm 1: Genel kurallar
  • TS EN 61557-1 Alçak gerilim dağıtım sistemlerinde elektriksel güvenlik – 1000 v a.a. ve 1500 v d.a.’ya kadar – Koruyucu düzenlerin denenmesi, ölçülmesi veya izlenmesi ile ilgili donanımlar – Bölüm 1: Genel özellikler
  • TS 2607 ISO 1999 Akustik – İş yerinde maruz kalınan gürültünün tayini ve bu gürültünün sebep olduğu işitme kaybının tahmini
  • TS EN ISO 5349-1 Mekanik titreşim – Kişilerin maruz kaldığı elle iletilen titreşimin ölçülmesi ve değerlendirilmesi -Bölüm 1: Genel kurallar
  • TS EN ISO 5349-2 Mekanik titreşim – Kişilerin maruz kaldığı, elden vücuda iletilen titreşimin ölçülmesi ve değerlendirilmesi – Bölüm 2: İş yerlerinde ölçme yapmak için pratik kılavuz

Devamı

Halk arasında bilinmez ancak elektrik işi ile uğraşanlar bilir Paratoner yıldırımın binaya zarar vermesini önleyen bir koruyucudur. Bir topraklama sistemi de diyebileceğiz bu sistemde radyoaktif paratoner, aktif paratoner ve faraday kafesi gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Paratoner sistemi kurulduğunda yıldırım binaya düştüğünde binaya yerleştirilen aletler yardımıyla yüksek voltajdaki yıldırımı toprağa bağlanmış demir çubukları ile yıldırımı toprağa aktarır. Böylelikle hem can hemde mal kaybını önlemiş olur. Yıldırımı etkisiz hale getiren bu sistem oldukça güvenlidir. Ancak yinede elektrikli bir sistem olduğu için periyodik kontrol yapılması gereklidir.

Yönetmelik

Bu Yönetmelik, yapıların yıldırımdan koruma tesislerinin can ve mal güvenliği bakımından güvenlikle tasarımına, kurulmasına, işletilmesine ve denetlenmesine ilişkin hükümleri kapsar.

Yıldırımdan koruma tesislerinin, yıldırımın oluşmasına engel olamayacağı bilinmelidir.
Bu Yönetmeliğe uygun olarak tasarlanan ve kurulan bir yıldırımdan koruma tesisi; yapıların,
cisimlerin ve kişilerin yıldırımdan tam korunmasını garanti edemez; ancak koruduğu yapının
yıldırımdan hasar görme riskini önemli ölçüde azaltır.

Periyodik Kontrol Süresi

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine” göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan tüm paratonerlerin ve diğer elektriksel ölçümlerin yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Paratoner Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip elektrik mühendisleri tarafından yapılan paratoner ve elektriksel teknik ekipmanların periyodik ölçüm ve kontrolleri, bu cihazların ve tesisatların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Devamı