Yürüyen Merdiven Periyodik Kontrol

Yürüyen merdiven basamakları devamlı dönen ve elektrikle çalışan merdivendir. İnsanları yukarı aşağı taşıyan yürüyen merdiven asansörlere göre daha çok insan taşırlar.

Genel olarak alışveriş merkezlerinde, metro istasyonlarında, plazalar, oteller ve hava alanlarında kullanılmaktadırlar. Yürüyen merdivenler genelde insan taşıma amaçlı olduğu için güvenliğe de önem verilmelidir. TV’de ve internet te yürüyen merdiven kazalarını görmüşsünüzdür. Bu tip kazalar can kaybına neden olabilir. Kazalara sebebiyet vermemek için yürüyen merdivenlerin periyodik kontrol yapılması gereklidir. Yönetmeliğe göre yapılan kontrollerle yürüyen merdivenlerin her hangi bir kazaya sebebiyet vermesini önler.

Yönetmelik

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan tüm araç asansörü, yük asansörü, dış cephe asansörü, engelli asansörü, sedye asansörü, servis asansörü, yürüyen merdiven vb. kaldırma iletme makinalarının yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Yürüyen Merdivenler/bantlar ile ilgili mevzuat hazırlama sorumluluğu T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığındadır. Bakanlığın yayımladığı en güncel mevzuat, 03.03.2009 tarih ve 27158 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/42/AT Makine Emniyeti Yönetmeliği’dir.

Periyodik Kontrol Raporu

Femko denetçileri tarafından yapılmakta ve uygunluğun tespiti durumda ekipmanın güvenle çalıştığını ve kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığına dair rapor verilmektedir.

Elektrik Pano Testi ve Periyodik Kontrolü

Elektrik panosu tüm elektrik sisteminin kontrol edildiği ve elektriğin dağıtıldığı yere elektrik panosu denir. Bu elektrikli cihazlar binaya veya tesise gelen elektriği kontrol etmeye ve dağıtmaya yarar.

Pano içerisinde bulunan sigortalar, sayaçlar, otomatik kesici, röle, zil trafosu, kontaktör gibi elektrik cihazlarının bulunduğu elektik panosunun kontrolleri yapılmalıdır. Zira elektrik tehlikeli ve şakası olmayan bir sistemdir. En ufak hata can ve mal kaybına yol açabilir.

Bu nedenle kazalara yer vermemek için elektrik panosunun periyodik kontrolleri yapılması gerekmektedir. Kontrollerinizi mutlaka akredite olmuş firmalara yaptırmalısınız. Türkak tarafından onaylanmış belgelendirme kuruluşları sizlere en iyi hizmeti verir.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Bu Yönetmelik elektrik iç tesislerinin kurulmasına ve işletilmesine dair hükümleri kapsar; elektrik enerjisinin üretilmesine ve dağıtılmasına dair yapı içindeki tesisleri kapsamaz. Aşağıdaki elektrik tesisleri elektrik iç tesisi sayılır.

  • a) ( Değişik fıkra: RG 12/07/1998- 23400) Sürekli elektrik tesisleri: Yapıların yada kümelerinin içinde, bitişiğinde yada bu yapılara ek olarak bunların dışında sürekli kullanılmak için kurulan asansör tesisleri dışındaki alçak gerilimli her türlü tesislerdir. Yapıların iç aydınlatma, kuvvet, alçak gerilim kompanzasyon tesisleri, çağırma, alarm, arama, yıldırımlık, akü, doğrultmaç (redresör) hoparlör, anten, telefon ve televizyon tesisleriyle, bu yapıların bahçe aydınlatma tesisleri ve yukarıda açıklanan tesislerin dışarıda kurulan bölümleri sürekli tesis sayılır.
  • b) ( Değişik fıkra: RG 25/10/1996- 22798) Tesisi yaptıran kimsenin arazisi ile sınırlı enerji nakil hattı içermeyen, bağımsız alçak gerilimli elektrik tesisleri (bir ev, bağ veya bahçenin yalnızca kendi gereksinimlerini karşılamak için tahsis edilecek motopomp tesisi ve benzeri tesisler)
  • c) Geçici elektrik tesisleri: Geçici elektrik tesisleri yukarıda (a) ve (b) madde bölümlerinde açıklanan tesislere bağlanmış olan yapıların içinde yada dışında, sürekli tesisin işletmeye açılmasına kadar kullanılmak için geçici olarak kurulan ve sürekli olarak kullanılmayan alçak gerilimli her türlü tesislerdir. Lunapark, panayır gibi tesisler ve şantiyeler geçici tesis sayılır.

Periyodik Kontrol Kriterleri

21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile TS EN 60079 ve TS EN 62305-3 standartlarında belirtilen hususlara göre yapılır.

Elektrik Pano Testi ve Periyodik Kontrolü

Femko, alanında deneyimli mühendis kadrosu ve sektör tecrübesiyle, Elektriksel Güvenlik Testleri, Elektrik Pano Testleri, Tesisat Kontrolleri gibi işlemlerinizin tümü için profesyonel hizmetler sunmaktadır.

Otoklav Periyodik Kontrol

Otoklav basınçlı su buharı ile hazırlanan ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta ortalama 20 dakika da ortamı sterilize eder.Yani ortamı mikroplardan arındırarak temiz bir yer sağlar. Genellikle hastahaneler ve Labratuvarlar da kullanılan Otoklav içinde barındırdığı aletleri, yiyecek, içecekleri, Labaratuvar örneklerini içerisinde sterilize ederek mikropları yok eder ve korur.

Otoklavlar sterilizasyonun olmazsa olmazıdır. Sterilizasyon yapılan ürünler buhar basıncı ve ısı ile mikro organzimaların hücre zarını patlatarak öldürürler. Otoklavlar N, S ve B sınıflarına göre üretilirler. Sterilizasyonda büyük önem sağlayan Otoklavların periyodik olarak ta kontrolü yapılmalıdır. Kontroller ise basınçlı ekipmanlar yönetmeliği ve TSE standartlarına göre yapılmalıdır.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Otoklavlar TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Otoklav Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip makine mühendisleri tarafından yapılan basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri, bu cihazların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.

Hidrofor Periyodik Kontrol

Hidrofor su basıncının düşük olduğu yerlerde basıncı yükseltmek için kullanılan sisteme Hidrofor denir. Bu sistemde otomatik pompalama yapan basınç deposu yerleştirilir. Yerleştirilen bu basınç deposu sayesinde şebeke suyunun yetersiz kaldığı yerlerde binadaki suyun basıncını arttırır. Tesisat sistemi kurulduktan sonra hidrofor deposu hava yardımıyla suyu iterek yani basınç vererek daha hızlı gitmesini sağlar.

Doğru hidroforu kullanmak hem konforunuzu arttırır, hem de ileri de karşılaşılabileceğiniz sorunları azaltır. Hidrofor seçimi yapmadan önce hidrofor pompasının kapasitesi belirlenmelidir. Hem de aldıktan sonra periyodik kontrolü yapılmalıdır.

Hidrofor Çeşitleri

  • Otomatik hava şarjlı hidroforlar
  • Hava kompresörlü hidroforlar
  • Membranlı basınç dengeleme tanklı hidroforlar

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Basınçlı Ekipmanların Uygunluk Beyanı

  • İmalatçının veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisinin adı ve adresi,
  • Basınçlı ekipmanın veya donanımın tanımlaması,
  • İzlenen uygunluk değerlendirme yöntemi,
  • Donanımlarda, donanımı oluşturan basınçlı ekipmanın tanımlaması ve izlenilen uygunluk değerlendirme yöntemi,
  • Denetimi yapan onaylanmış kuruluşun adı ve adresi,
  • Duruma göre, AT tip inceleme sertifikasına, AT tasarım inceleme sertifikasına veya AT uygunluk sertifikasına atıflar,
  • İmalatçının kalite güvence sistemini izleyen onaylanmış kuruluşun adı ve adresi,
  • Uygulanan uyumlaştırılmış standartlara atıflar,
  • Kullanılan diğer teknik standart ve ayrıntılar,
  • İmalatçının veya Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcisinin yasal bağlayıcı imza yetkilisinin ayrıntıları.

Standartları

Hidrofor Kontrolleri, TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Kompresör Periyodik Kontrol

İçinde biriktirdiği basınçlı havayı motoru yardımıyla dışarı yüksek basınçta çıkartan makina’ya kompresör denir. Kısacası dışarıdan aldığı havayı  tekrar dışarı doğru basınçlı bir şekilde çıkartır.

Kompresörler arızalandıklarında çalışamazlar. Kompresörün stabil bir şekilde çalışması önemlidir en ufak arıza olmamalıdır. Arızanın hemen giderilmesi gerekir. Bu arızalar olmadan önce periyodik kontrolünün yapılması gerekir. Pistonlu, vidalı, merkezkaç, eksenel, jet, hidrolik, gaz, buhar ve dönel pozitif yer değiştirmeli kompresörler olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir. Bu Yönetmelik; maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanları  kapsar.

Kompresör Periyodik Kontrol Standartları

TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Periyodik Kontrol Süresi

Kompresörlerin periyodik kontrolü standartlarda belirtilmemişse kontrol süresi 1 yıldır. Kademeli sıkıştırma yapan kompresörlerin her kademesinde hidrostatik basınç deneyi, basınçlı hava tankları ile bunların sabit donanımlarının, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılır.

Kompresör Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip makine mühendisleri tarafından yapılan basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri, bu cihazların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Kazan Periyodik Kontrol

Kalorifer kazanı ısıyı kazanda üreterek belirli noktalara tesisat yolu ile dağıtan sisteme denir. Kalorifer kazanları otomatik ve manuel kazanlar olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Kalorifer kazanları kömürle çalışsa da isteğe göre sıvı ve gaz yakıt ile de kullanılanları vardır.

Kalorifer kazanı ısınan suyu binalardaki kalorifer peteklerine aktararak binalarda bulunan evleri ısıtmaktadır. Petekte soğuyan su tekrar kalorifer kazanına giderek burada ısınır ve tekrar binalara giderek ısınmasını sağlar. Yani su bina ve kazan arasında ısınarak devri daim yaparak binayı ısıtır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir. Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde bildirildiği gibi buhar ve sıcak su jeneratörleri, buhar ve sıcak su kazanları, kızdırıcılar ve tekrar kızdırıcılar, atık ısı kazanları, atık yakma kazanları, elektrot veya daldırma türü elektrikle ısıtılan kazanlar, basınçlı pişiriciler, örneğin: Aksesuarları ile birlikte ve uygulanabildiği yere  besleme suyu hazırlama ve yakıt temin  sistemleri gibi.

Standartlar

  • Sıcak su kazanı kontrolleri, TS EN 12952-6 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
  • Buhar kazanı Kontrolleri; TS 2025 ve TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
  • Kızgın yağ kazanı kontrolleri, TS EN 12952-6 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği bu kontroller sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olmaktadır.

Transpalet Periyodik Kontrol

Transpalet hidrolik sistemle çalışan yük taşıma aracıdır. Bu kaldırma aracı insanlar tarafından kol yardımıyla aşağı yukarı yaparak kaldırmaya ve yükleri taşıyarak istenilen yere indirmeye yaramaktadır. Bu kaldırma araçlarını küçük iş yerlerinde dahi görebilirsiniz.

Transpalet genelde bu küçük boyutta olanları tercih edilir. Birde büyük depolama alanına sahip yerlerde elektrikli transpaletler tercih edilmektedir. Transpaletler genel olarak yük taşıma amaçlıdır.

Yönetmelik

Kaldırma iletme makinaları transpalet yönetmeliğinin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

Kontrol Süresi

Transpaletler TS 10689, TS EN 1757-2, TS ISO 5057, TS 10201 ISO 3184, TS ISO 6055, TS ISO 1074 ve FEM 4.004 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak aksi belirtilmediği sürece transpalet periyodik kontrol süresi 1 yıldır.

Transpalet Periyodik Kontrol

Kaldırma ve iletme ekipmanlarının periyodik kontrolleri, makine mühendisleri ve makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerin tahribatsız muayene yöntemleri ile yapılması durumunda, bu kontroller sadece TS EN 473 standardına göre eğitim almış mühendisler ve aynı eğitimi almış tekniker veya yüksek teknikerler tarafından yapılabilir.

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği transpalet, istif makinası vb. ekipmanların muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Kaldırma Platformu Periyodik Kontrol

Kaldırma platformu farklı ağırlıkta yükleri yukarıya kaldırmaya yarayan makina’ya denir. Bu kaldırma platformu yüklerin haricinde yüksekte işi olanlar için iskele kurmadan bu platformu kullanarak çalışabilirler. Ülkemizde bir çok firmada kaldırma platformu üretimi yapmaktadırlar. Bu kaldırma platformları sabit ve hareketli çeşitleri de bulunmaktadır.

Kullanım Alanları

Kaldırma platformu genellikle Tedaş Müesseseleri, Sanayi Kuruluşları, Türk Silahlı Kuvvetleri, Devlet Hava Meydanları, Rafineri ve Petrol Tesisleri, Belediyeler, İtfaiye Teşkilatı, Reklam ve Temizlik Firmaları, Tersaneler, İnşaat ve Boya Firmaları, Çelik Konstrüksiyon Firmaları, Klima & Havalandırma Firmaları & Aydınlatma Elektrik Tesisat Firmaları, İnşaat Firmalarında kullanılır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Periyodik Kontrol Süresi

Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.

TS 10116, TS EN 280 + A2, TS EN 818-6 + A1, TS EN 1495 + A2, TS EN 1709, TS EN 12079-3, TS EN 12927-7, TS EN 13157+A1, TS EN ISO 13534, TS ISO 789-2, TS ISO 3056, TS ISO 4309, TS ISO 7592, TS ISO 9927-1, TS ISO 11662-1, TS ISO 12480-1, TS ISO 12482 – 1, FEM 9.751, FEM 9.752, FEM 9.755 ve FEM 9.756 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. Standartlarda belirtilmemişse periyodik kontrol süresi 1 yıldır.

Kaldırma Platformu Periyodik Kontrolü

Femko, işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit edebilecek unsurların bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması ve bu istenmeyen sonuçların oluşmaması için sizlere hizmetlerini sunmaktadır.

Forklift Periyodik Kontrol

Forklift ağır yükleri kaldıran ve bu yükleri bir kamyona, tır’a veya bir rafa taşıyan iş makinasına denir. Forklift genel olarak tahta paletlerin üzerine konulmuş yükleri önündeki büyük iki ayaklı çatala benzeyen demirlerle yukarı kaldırıp yükleri depoya istiflemek için kullanılır.

Forkliftlerin yakıt türlerine baktığımızda arabalar gibi dizel, benzin ve LPG ile çalıştıklarını görüyoruz. Ayrıca kapalı alanlarda daha güvenli olması nedeniyle elektrikle çalışanları da vardır. Bu makinaları genelde depolarda görebilirsiniz.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

Üzerinde bir veya daha fazla çalışanın bulunduğu forkliftlerin devrilmesinden kaynaklanan risklerin azaltılması için;

  • a) Sürücü için kabin bulunur veya
  • b) Forklift devrilmeyecek yapıda olur veya
  • c) Forkliftin devrilmesi halinde, yer ile forkliftin belirli kısımları arasında taşınan çalışanlar için, yeterli açıklık kalmasını sağlayacak yapıda veya
  • ç) Forklift, devrilmesi halinde sürücünün forkliftin parçaları tarafından ezilmesini önleyecek yapıda olur.

Periyodik Kontrol Süresi

Kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri TS 10689, TS EN 1757-2, TS ISO 5057, TS 10201 ISO 3184, TS ISO 6055, TS ISO 1074 ve FEM 4.004 standartlarına uygun olarak aksi belirtilmediği sürede belirtilen kriterlerde yılda 1 defa yapılır.

Forklift Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği forklift muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Exit mobile version