Elektrik Pano Ölçümü Periyodik Kontrol

Elektrik panosu bir tesisdeki ve binadaki elektriğin tek bir yer den dağıtılmasına, kontrol edilmesine güvenliğini alması için kullanılır. Elektrik dağıtımının yapıldığı tesisat ve techizatlar elektrik panosu içinde yer alır.

Elektrik panosu içinde Güç rölesi, kontaktörler, sigortalar, voltmetre, elektrik kontrol düğmeleri, kondansatörler, sinyal lambaları, ampermetre, merdiven otomatiği, otomatik kesici, zil trafosu gibi elektrik techizatları bulunmaktadır. Bu vb techizatlar ile elektriğin kontrolü ve binaya dağıtılması sağlanır. Elektrik pano ve techizatı imalatı yapan firmalar ürünlerini en iyi kalitede üretmektedirler. Ancak bu elektrik tesisatı ve techizatları zamanla bakımları yapılmaz ise tam performanslı çalışmaz ve kazalara özellikle yangınlara neden olabilir. Bu nedenle bu gibi elektrik techizatlarının kontrolleri yapılmalıdır.

Elektrik pano tesisatı ve techizatlarının periyodik kontrolleri elektrik panosuna girişinden itibaren dağıtıldığı yerlere kadar kontrolleri yapılır. Elektrik panosu termal kameralar ile en ince detayına kadar kontrol edilir.

Femko‘nun elektrik mühendisleri ve yetkili uzmanları tarafından yapılan elektrik panosu muayene sonuçları için bir rapor düzenlenmekte ve işletmelere bu rapor sunulmaktadır. İşletmelerin yaptıracakları bazı sigorta işlemlerinde, sigorta şirketleri tarafından bu muayene raporları aranmaktadır.

Yönetmelik

Bu Yönetmelik, elektrik kuvvetli akım tesislerinin kurulmasının,işletilmesinin ve bakımının can (insan hayatı) ve mal emniyeti bakımından güvenlikle yapılmasına ilişkin hükümleri kapsar.

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine” göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan tüm elektrik panolarının ve diğer elektriksel ölçümlerin yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Elektrik Pano Testi ve Periyodik Kontrolü

Elektrik panosu tüm elektrik sisteminin kontrol edildiği ve elektriğin dağıtıldığı yere elektrik panosu denir. Bu elektrikli cihazlar binaya veya tesise gelen elektriği kontrol etmeye ve dağıtmaya yarar.

Pano içerisinde bulunan sigortalar, sayaçlar, otomatik kesici, röle, zil trafosu, kontaktör gibi elektrik cihazlarının bulunduğu elektik panosunun kontrolleri yapılmalıdır. Zira elektrik tehlikeli ve şakası olmayan bir sistemdir. En ufak hata can ve mal kaybına yol açabilir.

Bu nedenle kazalara yer vermemek için elektrik panosunun periyodik kontrolleri yapılması gerekmektedir. Kontrollerinizi mutlaka akredite olmuş firmalara yaptırmalısınız. Türkak tarafından onaylanmış belgelendirme kuruluşları sizlere en iyi hizmeti verir.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Bu Yönetmelik elektrik iç tesislerinin kurulmasına ve işletilmesine dair hükümleri kapsar; elektrik enerjisinin üretilmesine ve dağıtılmasına dair yapı içindeki tesisleri kapsamaz. Aşağıdaki elektrik tesisleri elektrik iç tesisi sayılır.

  • a) ( Değişik fıkra: RG 12/07/1998- 23400) Sürekli elektrik tesisleri: Yapıların yada kümelerinin içinde, bitişiğinde yada bu yapılara ek olarak bunların dışında sürekli kullanılmak için kurulan asansör tesisleri dışındaki alçak gerilimli her türlü tesislerdir. Yapıların iç aydınlatma, kuvvet, alçak gerilim kompanzasyon tesisleri, çağırma, alarm, arama, yıldırımlık, akü, doğrultmaç (redresör) hoparlör, anten, telefon ve televizyon tesisleriyle, bu yapıların bahçe aydınlatma tesisleri ve yukarıda açıklanan tesislerin dışarıda kurulan bölümleri sürekli tesis sayılır.
  • b) ( Değişik fıkra: RG 25/10/1996- 22798) Tesisi yaptıran kimsenin arazisi ile sınırlı enerji nakil hattı içermeyen, bağımsız alçak gerilimli elektrik tesisleri (bir ev, bağ veya bahçenin yalnızca kendi gereksinimlerini karşılamak için tahsis edilecek motopomp tesisi ve benzeri tesisler)
  • c) Geçici elektrik tesisleri: Geçici elektrik tesisleri yukarıda (a) ve (b) madde bölümlerinde açıklanan tesislere bağlanmış olan yapıların içinde yada dışında, sürekli tesisin işletmeye açılmasına kadar kullanılmak için geçici olarak kurulan ve sürekli olarak kullanılmayan alçak gerilimli her türlü tesislerdir. Lunapark, panayır gibi tesisler ve şantiyeler geçici tesis sayılır.

Periyodik Kontrol Kriterleri

21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile TS EN 60079 ve TS EN 62305-3 standartlarında belirtilen hususlara göre yapılır.

Elektrik Pano Testi ve Periyodik Kontrolü

Femko, alanında deneyimli mühendis kadrosu ve sektör tecrübesiyle, Elektriksel Güvenlik Testleri, Elektrik Pano Testleri, Tesisat Kontrolleri gibi işlemlerinizin tümü için profesyonel hizmetler sunmaktadır.

Exit mobile version