İş makinaları insan gücünün yetersiz olduğu, daha ağır işleri kısa sürede hızlı bir şekilde yapmaya çalışan makinalara iş makinaları denir.
Her iş makinası kendi alanında farklı işleri yapmaktadır. Bu iş makinaları Çekici, Çekici Dozer, Yükleyici, Kazıcı Yükleyici, Skreyper, Greyder, Silindir, Silobas, Beton Pompası, Fore Kazık, Kamyon, Kaya kamyonu, Transmikser, Tünel açma makinaları gibi ağır işleri halleden bu iş makinaları karayolu yapım, bakım ve onarımı, su kanalları yapımı, toprak kazımı, yükleme ve yayılımı gibi ağır işler yapmaktadırlar.
Dünyanın en büyük iş makinası Almanyada bulunmaktadır. Krupp adındanki firma madencilik ve yol kesme işlerinde kullanılmak üzere Bagger 288 adında devasa bir iş makinası yaptı. Bu iş makinasının tam 45.54 ton ağırlığı bulunmaktadır.
Ülkemizde bu kadar büyük bir iş makinası bulunmasada saydığım diğer iş makinalarının güvenliğide çok öenmlidir. Zira bu iş makinaları çok ağır işleri yaptıkları için her hangi bir kazaya sebebiyet vermemelidir. Bu makinalar çok ağır oldukları için kaza sırasında kazayı önlemek imkansız olabilir. Bu nedenle İş makinaları periyodik kontrol yapılmalıdır. Özellikle akredite olmuş periyodik kontrol yapan firmalar aracılığı ile kontrollerinizi yapınız.
Yönetmelik
Bu Yönetmelik; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
2.2. Kaldırma ve iletme ekipmanları