Basınçlı kaplar ve tesisatlar bir iş yerinin su, buhar, basınçlı hava, sıcak hava transferi gibi işlerde iş yeri sahibinin ve işçilerin işlerinde kolaylık sağlamaktadır.

İşlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi için basınçlı kap ve tesisatlar hemen hemen bir iş yerinde bir veya iki tane daha fazla olanları da bulunmaktadır. Bu işleri yapan makinalar; Buhar Kazanları, Kalorifer Kazanları, Kızgın Yağ Kazanları, Kızgın Su Kazanları, Boya Kazanları, Buhar Jeneratörleri, Otoklavlar, Basınçlı Hava Tankları, Kompresörler, Hidroforlar, Pişirme Kazanları, Boyler ve Genleşme Tankları, Tehlikeli Sıvıların Bulunduğu Tank ve Depolar, Sıvılaştırılmış Gaz Tankları (LPG ve benzeri) (Yer altı ve Yer üstü) basınçlı kaplarıdır.

Basınçlı kapların güvenliği çok önemlidir. Periyodik kontrolleri yaptırılmadığı takdirde hem can kaybına hemde iş devamlılığını etkiler. Basınçlı kapların tesisatının da kontrolleri aynı anda yapılmalıdır. Basınçlı kapların çalışmasını sağlayan tesisatın ve kapların kontrolleri standartlarda belirtilen sürede yönetmeliğe uygun şekilde yapılmalıdır.

Yönetmelik

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 1.1. Maddesi, “İş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik kontrolleri, ilgili ulusal ve uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve kriterlerde, imalatçı verileri ile fen ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak yapılır.” hükmü bulunmaktadır.

Basınçlı kap ve tesisatlar yönetmeliği

  • 2.1.1. Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır. Ancak iş ekipmanının özelliği ve işletmeden kaynaklanan zorunlu şartlar gereğince hidrostatik test yapma imkânı olmayan basınçlı kaplarda hidrostatik test yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri de uygulanabilir. Bu durumda, düzenlenecek periyodik kontrol raporlarında bu husus gerekçesi ile birlikte belirtilir.
  • 2.1.2. Basınçlı kap ve tesisatların periyodik kontrolleri, 22/1/2007 tarihli ve 26411 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, 31/12/2012 tarihli ve 28514 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği ve 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliğinde yer alan ve bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmayan hususlar saklı kalmak kaydıyla ilgili standartlarda belirtilen kriterlere göre yapılır.
  • 2.1.3. Basınçlı kap ve tesisatların periyodik kontrolleri, makine mühendisleri ve makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerin tahribatsız muayene yöntemleri ile yapılması durumunda, bu kontroller sadece TS EN 473 standardına göre eğitim almış mühendisler ve aynı eğitimi almış tekniker veya yüksek teknikerler tarafından yapılabilir.

Basınçlı kap ve tesisatın kontrol süreleri

  • Buhar Kazanları: 1 Yıl
  • Kalorifer kazanları: 1 Yıl
  • Taşınabilir gaz tüpleri (Dikişli, dikişsiz): 3 Yıl
  • Manifoldlu asetilen tüp demetleri: 1 Yıl
  • Kullanımdaki LPG tüpleri: 1 Yıl
  • LPG Tankları: 5 Yıl
  • Basınçlı hava tankları: 1 Yıl
  • Tehlikeli sıvıların bulunduğu tank ve depolar: 10 Yıl
  • Sıvılaştırılmış Gaz Tankları (LPG ve benzeri) (Yer altı ve Yer üstü): 10 Yıl
  • Taşınabilir asetilen tüpleri: Standartlarda belirtilen sürede
  • Kriyojenik tanklar: Standartlarda belirtilen sürede

Basınçlı Kap ve Tesisatlar Periyodik Kontrol

Basınçlı kapların kontrolleri kapsamında test ve muayenelerini yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayeneyi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz.

Devamı

İçinde biriktirdiği basınçlı havayı motoru yardımıyla dışarı yüksek basınçta çıkartan makina’ya kompresör denir. Kısacası dışarıdan aldığı havayı  tekrar dışarı doğru basınçlı bir şekilde çıkartır.

Kompresörler arızalandıklarında çalışamazlar. Kompresörün stabil bir şekilde çalışması önemlidir en ufak arıza olmamalıdır. Arızanın hemen giderilmesi gerekir. Bu arızalar olmadan önce periyodik kontrolünün yapılması gerekir. Pistonlu, vidalı, merkezkaç, eksenel, jet, hidrolik, gaz, buhar ve dönel pozitif yer değiştirmeli kompresörler olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir. Bu Yönetmelik; maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanları  kapsar.

Kompresör Periyodik Kontrol Standartları

TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Periyodik Kontrol Süresi

Kompresörlerin periyodik kontrolü standartlarda belirtilmemişse kontrol süresi 1 yıldır. Kademeli sıkıştırma yapan kompresörlerin her kademesinde hidrostatik basınç deneyi, basınçlı hava tankları ile bunların sabit donanımlarının, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılır.

Kompresör Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip makine mühendisleri tarafından yapılan basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri, bu cihazların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Devamı

Kaldırma platformu farklı ağırlıkta yükleri yukarıya kaldırmaya yarayan makina’ya denir. Bu kaldırma platformu yüklerin haricinde yüksekte işi olanlar için iskele kurmadan bu platformu kullanarak çalışabilirler. Ülkemizde bir çok firmada kaldırma platformu üretimi yapmaktadırlar. Bu kaldırma platformları sabit ve hareketli çeşitleri de bulunmaktadır.

Kullanım Alanları

Kaldırma platformu genellikle Tedaş Müesseseleri, Sanayi Kuruluşları, Türk Silahlı Kuvvetleri, Devlet Hava Meydanları, Rafineri ve Petrol Tesisleri, Belediyeler, İtfaiye Teşkilatı, Reklam ve Temizlik Firmaları, Tersaneler, İnşaat ve Boya Firmaları, Çelik Konstrüksiyon Firmaları, Klima & Havalandırma Firmaları & Aydınlatma Elektrik Tesisat Firmaları, İnşaat Firmalarında kullanılır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Periyodik Kontrol Süresi

Standartlarda aksi belirtilmediği sürece, kaldırma ve iletme ekipmanları, beyan edilen yükün en az 1,25 katını, etkili ve güvenli bir şekilde kaldıracak ve askıda tutabilecek güçte olur ve bunların bu yüke dayanıklı ve yeterli yük frenleri bulunur.

TS 10116, TS EN 280 + A2, TS EN 818-6 + A1, TS EN 1495 + A2, TS EN 1709, TS EN 12079-3, TS EN 12927-7, TS EN 13157+A1, TS EN ISO 13534, TS ISO 789-2, TS ISO 3056, TS ISO 4309, TS ISO 7592, TS ISO 9927-1, TS ISO 11662-1, TS ISO 12480-1, TS ISO 12482 – 1, FEM 9.751, FEM 9.752, FEM 9.755 ve FEM 9.756 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. Standartlarda belirtilmemişse periyodik kontrol süresi 1 yıldır.

Kaldırma Platformu Periyodik Kontrolü

Femko, işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit edebilecek unsurların bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması ve bu istenmeyen sonuçların oluşmaması için sizlere hizmetlerini sunmaktadır.

Devamı

Vinç büyük ve ağır yükleri kaldırabilen makinadır. Kaldırdığı yükleri bölgesinde bulunan yerlere koyabilir. Vinçler elektrikli veya hidrolik vinçler olarak adlandırılır.

Genel olarak büyük inşaatlarda yüksek yerlere ağır yükleri kaldırmada, büyük kamyon gibi devrilen arabaları kaldırmada kullanılmaktadırlar. Ayrıca bu vinçleri tershanelerde de görebiliriz. Ağır yükleri taşımak ta olan vinçler her hangi bir yükü farklı bir yere de taşıyabilir. İlk olarak romalılar tarafından bulunan vinçlerin bir çok çeşidi de bulunmaktadır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, işyerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerini kapsar.

Vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az 1,25 katı, dinamik deneyde ise en az 1,1 katı olması gerekir.

Periyodik Kontrol Süresi

Kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri TS 10116, TS EN 280 + A2, TS EN 818-6 + A1, TS EN 1495 + A2, TS EN 1709, TS EN 12079-3, TS EN 12927-7, TS EN 13157+A1, TS EN ISO 13534, TS ISO 789-2, TS ISO 3056, TS ISO 4309, TS ISO 7592, TS ISO 9927-1, TS ISO 11662-1, TS ISO 12480-1, TS ISO 12482 – 1, FEM  9.751, FEM  9.752,   FEM  9.755 ve FEM  9.756 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. Standartlarda aksi belirtilmemişse kontrol süresi 1 yıldır.

Vinç Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği vinç muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.

Devamı