Jeneratör Periyodik Kontrol

Mekanik enerjiyi yada aklınıza gelebilecek bir enerjiyi elektrik enerjisine çeviren makinaya yada sisteme Jeneretör denir. Elektrik enerjisini üreten ve dağıtan bu sistem büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Elektrik kesildiğinde devreye firen jeneratörler elektriğin olmadığı yerlerde de kullanılır.

Küçük bir iş yerinde olmak üzere kocaman fabrikalarda olmak üzere bir çok alanda kullanılmaktadır. AC ve DC jeneratör çeşitleri de bulunmaktadır. Jeneratörler tamamen elektrik ile alakalı olduğu için periyodik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Yapılan bu elektriksel kontroller elektriksel ölçüm ve elektriksel muayeneler, 21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmi gazete’de yayınlanan elektrik tesislerinde topraklamalar yönetmeliği, 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmi gazete‘de yayımlanan elektrik kuvvetli akım tesisleri yönetmeliği ve 4/111984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile TS EN 60079 standardında belirtilen hususlara göre yapılır.

Femko, 6331 sayılı yasaya göre çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 2.3. Tesisatlar maddesinin, 2.3.1. bendi “ilgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece tesisatların periyodik kontrolleri yılda bir yapılır” hükmündedir. Ve ayrıca bu Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 2.4. Tezgahlar maddesinin, 2.4.1. bendi “Makina ve tezgahların periyodik kontrolleri Ek III; Madde 1.4’te yer alan hususlara uygun olarak yapılır” hükmündedir. Makina Emniyeti Direktifi ve ilgili standartlara göre yapılan kontroller standartlarda belirtilen sürelerde tekrarlanır.

Buhar Jeneratörleri Periyodik Kontrol

Buhar jeneratörü buhar üreten makinaya denir. Buhar jeneratörleri her sektörde kullanım alanlarına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Buhar üreten bu jeneratörler bulanık sulardan etkilenmediği için istediğiniz suyu kullanabilirsiniz. Buhar jeneratörlerinde genel olarak şebeke suyu kullanılmaktadır. Genel de tekstil sanayinde kullanılan buhar jeneratörleri içinde barındırdığı suyu ısıtarak buhar haline dönüşmesini sağlayan kompakt bir sistemdir. Bu jeneratörler her ne kadar emniyetli çalışsalar dahi periyodik kontrolleri yapılmalıdır.

Elektrikle çalışan kompakt bir sistem olduğu için yönetmelikte belirtilen standartlara göre belirli aralıklarla kontrolleri yapılmalıdır. Kontrollerinizi akredite olmuş kuruluşlara yaptırabilirsiniz.

Kullanım Alanları

  • Tekstil sanayisinde
  • Otellerde
  • Kuru temizlemede
  • Endüstriyel tesislerde
  • Çorap sanayinde
  • Konfeksiyon atölyelerinde

Yönetmelik

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 1.1. Maddesi, “İş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik kontrolleri, ilgili ulusal ve uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve kriterlerde, imalatçı verileri ile fen ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak yapılır.” hükmü bulunmaktadır.

Bu Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir.

Kontrol Raporu

basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında test ve muayenelerini yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayeneyi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz.

Exit mobile version