Kule vinç inşaat şantiyelerinde sabit ve hareketli bir taşıyıcı üzerinde ağır yükleri yatak ve dikey olarak taşıyan makinedir. Tamamen çelikten yapılan bu vinçler genelde sabit olarak kullanılır.
Kule vinçler bina yükseldikçe kule vinç de onunla beraber yükselir. Vincin yükseltilmesi ise şöyle: Kule vinçler yükseltilmek istendiğinde orta kısmında bulunan ek yeri ortadan ayrılır. Daha sonra açılan yeni boşluğa dışarıdan getirilen ek parça yerleştirilir. Bu vinçler genel olarak 1.5 tona kadar yükleri taşıyabilirler. En altta ise 6 tona kadar yük taşırlar. Kule vincin en büyük riski ise 50 km hıza ulaşan rüzgarlarda çalıştırılmamalıdır.
Kule vinçleri bir çok yerli Türk firmasıda yapmaktadır. Bu vinçlerin mobil olanlarıda mevcuttur. Beon zemine oturtturulan bu vinçler denge bom’ları yerleştirilerek çalıştırılır. Bu vinçlerin güvenliği ise son derece önemlidir. Kule vinçlerin Akredite olmuş kuruluşlar da bulunan mühendisler tarafından periyodik kontrol yapılması gereklidir. Bu periyodik kontrolleri yönetmeliğe uygun olarak yapılmalıdır.
Yönetmelik
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.
Vinçlerin periyodik kontrollerinde yapılacak olan statik deneyde deney yükü, beyan edilen yükün en az 1,25 katı, dinamik deneyde ise en az 1,1 katı olması gerekir. TS 10116, TS ISO 9927-1, TS ISO 4309, TS ISO 8566-5, TS ISO 12480-1 standartlarında ifade edilen ve belirtilen kriterlere uygun vinç kontrolleri yapılmaktadır.
Kule Vinç Periyodik Kontrol
Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği vinç muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.
Forklift ağır yükleri kaldıran ve bu yükleri bir kamyona, tır’a veya bir rafa taşıyan iş makinasına denir. Forklift genel olarak tahta paletlerin üzerine konulmuş yükleri önündeki büyük iki ayaklı çatala benzeyen demirlerle yukarı kaldırıp yükleri depoya istiflemek için kullanılır.
Forkliftlerin yakıt türlerine baktığımızda arabalar gibi dizel, benzin ve LPG ile çalıştıklarını görüyoruz. Ayrıca kapalı alanlarda daha güvenli olması nedeniyle elektrikle çalışanları da vardır. Bu makinaları genelde depolarda görebilirsiniz.
Yönetmelik
Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.
Üzerinde bir veya daha fazla çalışanın bulunduğu forkliftlerin devrilmesinden kaynaklanan risklerin azaltılması için;
Periyodik Kontrol Süresi
Kaldırma ve iletme ekipmanının periyodik kontrol kriterleri ve kontrol süreleri TS 10689, TS EN 1757-2, TS ISO 5057, TS 10201 ISO 3184, TS ISO 6055, TS ISO 1074 ve FEM 4.004 standartlarına uygun olarak aksi belirtilmediği sürede belirtilen kriterlerde yılda 1 defa yapılır.
Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği forklift muayenelerinde, ilgili ekipmanın ve yardımcı ekipmanların kaldırma işini güvenli olarak gerçekleştirebildiğini, ekipmanın test gerekliliklerini sağladığını kontrol ederek, tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları raporlar.