Hava tankı dışarı çıkarttığı yerden havayı emerek kendi içinde depolamaya yarayan ve daha sonra bu havayı çok güçlü bir basınçla dışarı çıkartmaya yarayan tanka denir.

Hava tankı kendi kapasitesinin ortalama 8-9 katına kadar havayı içinde tutabilir. Daha büyük olanları da vardır. Hava tankı büyük olursa o kadar iyi hava basıncı depolar ve performansı da artar. Hava tankları genel olarak soğut ortamlarda barındırılmalıdır. Hava tankları basınçlı havaları en iyi şekilde barındıran sistemlerdir. Yüksek hava tanklarından tam performans almak istiyorsanız yan yana birden fazla kullanmalısınız.

Hava tanklarının güvenliği de çok önemlidir. Kontrollerini yaptırmanız can kaybını önleyecektir. Periyodik kontrol yaptırmak istiyorsanız da akredite olmuş kuruluşlara yaptırmanız gerekir. Hava tankının kontrolleri TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında uygun şekilde yapılmalıdır.

Yönetmelik

6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan hava tankları, diğer tanklar ve tüm basınçlı ekipmanların yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO/IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Devamı

Hava tankı kompresör’ün kapasitesini aştığı durumlarda devreye giren basınçlı ekipman’a denir. Hava tankı kompresör çıkışında bulunan basınç dalgalarını absorbe eder. Hava tankı yüksek basıncı düzgün bir şekilde çıkışını sağlar. Hava deposunun konumu genellikle soğuk yerler olmalıdır.

Hava deposu’nun bir başka özelliği nemin yoğunlaşmasının sağlaması ve yoğunlaşan su buharının boşaltılmasını sağlar. Güvenliğin ön planda olduğu hava tanklarının kontrolleride yapılmalıdır. Tank periyodik kontrol için basınç testi yapılmalıdır.

Yönetmelik

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

TSE Standartları

TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak standartlarda süre belirtilmemiş ise periyodik kontrol süresi 1 yıldır.

  • (2) Seyyar veya sabit kompresör hava tankları ile basınçlı hava ihtiva eden her türlü kap ve bunların sabit donanımı.
  • (3) Kademeli sıkıştırma yapan kompresörlerin her kademesinde hidrostatik basınç deneyi, basınçlı hava tankları ile bunların sabit donanımlarının, o kademede müsaade edilen en yüksek basıncının 1,5 katı ile yapılır.

Tank Periyodik Kontrol

Femko’nun yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip makine mühendisleri tarafından yapılan basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri, bu cihazların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Devamı

Kalorifer kazanı ısıyı kazanda üreterek belirli noktalara tesisat yolu ile dağıtan sisteme denir. Kalorifer kazanları otomatik ve manuel kazanlar olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Kalorifer kazanları kömürle çalışsa da isteğe göre sıvı ve gaz yakıt ile de kullanılanları vardır.

Kalorifer kazanı ısınan suyu binalardaki kalorifer peteklerine aktararak binalarda bulunan evleri ısıtmaktadır. Petekte soğuyan su tekrar kalorifer kazanına giderek burada ısınır ve tekrar binalara giderek ısınmasını sağlar. Yani su bina ve kazan arasında ısınarak devri daim yaparak binayı ısıtır.

Yönetmelik

Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir. Yönetmeliğin amacı, maksimum izin verilebilen PS basıncı 0,5 bar’dan daha büyük olan basınçlı ekipmanların  ve donanımların tasarım, üretim ve uygunluk değerlendirmesi ile ilgili  usul ve esasları belirlemektir.

Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde bildirildiği gibi buhar ve sıcak su jeneratörleri, buhar ve sıcak su kazanları, kızdırıcılar ve tekrar kızdırıcılar, atık ısı kazanları, atık yakma kazanları, elektrot veya daldırma türü elektrikle ısıtılan kazanlar, basınçlı pişiriciler, örneğin: Aksesuarları ile birlikte ve uygulanabildiği yere  besleme suyu hazırlama ve yakıt temin  sistemleri gibi.

Standartlar

  • Sıcak su kazanı kontrolleri, TS EN 12952-6 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
  • Buhar kazanı Kontrolleri; TS 2025 ve TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
  • Kızgın yağ kazanı kontrolleri, TS EN 12952-6 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.

Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrol

Femko, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği bu kontroller sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olmaktadır.

Devamı