Genleşme Tankı Periyodik Kontrol
- Şubat 2nd, 2017
- femko
- genleşme tankı, imbisat deposu, basınçlı kap, tesisat, yapan firmalar, akredite, test, denetim, periyodik kontrol
Genleşme tankı kısaca anlatmak gerekirse bulunduğu her tüm sistemlerde bulunan sıcak suyu dengeleme işini yapar. Diğer bir adı ise imbisat deposudur.
Sıcak suyu dengelemeye yarayan genleşme tankı sıcak suyun ısınmasından dolayı oluşan fazla suyu dengeler yani depolayarak sistemin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Bir kutu gibi olan genleşme tankı aynı zamanda basıncın atmosfer basıncına çıkmasını önlemektedir. Ayrıca genleşme tankının diğer bir görevi ise suyu, su pompası ile pompalayarak istenilen yerlerde kullanılmasını sağlar. Ani basınç değişimlerine engel olan bu sistem ayrıca kullanılan tesisat sisteminin de korumaktadır.
Yönetmelik
6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin Ek III Bölümünün 1.1. Maddesi, “İş ekipmanlarının bakım, onarım ve periyodik kontrolleri, ilgili ulusal ve uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve kriterlerde, imalatçı verileri ile fen ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak yapılır.” hükmü bulunmaktadır.
2.1. Basınçlı kap ve tesisat
- 2.1.1. Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır. Ancak iş ekipmanının özelliği ve işletmeden kaynaklanan zorunlu şartlar gereğince hidrostatik test yapma imkânı olmayan basınçlı kaplarda hidrostatik test yerine standartlarda belirtilen tahribatsız muayene yöntemleri de uygulanabilir. Bu durumda, düzenlenecek periyodik kontrol raporlarında bu husus gerekçesi ile birlikte belirtilir.
- 2.1.2. Basınçlı kap ve tesisatların periyodik kontrolleri, 22/1/2007 tarihli ve 26411 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği, 31/12/2012 tarihli ve 28514 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınabilir Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği ve 30/12/2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliğinde yer alan ve bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmayan hususlar saklı kalmak kaydıyla ilgili standartlarda belirtilen kriterlere göre yapılır.
- 2.1.3. (Değişik:RG-23/7/2016-29779) (2) Basınçlı kap ve tesisatların periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine veya metal eğitimi bölümü mezunu teknik öğretmenler ya da makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır. Söz konusu periyodik kontrollerde tahribatsız muayene yöntemlerinin kullanılması durumunda, bu yöntemler sadece TS EN ISO 9712 standartına göre eğitim almış mühendisler, teknik öğretmenler, teknikerler veya yüksek teknikerler tarafından uygulanabilir.